Se mai face autostrada Ploiești – Brașov? Ce spune Banca Mondială

Tatiana Proskuryakova, manager de ţară al Băncii Mondiale, susține că este dezamăgită de decizia Guvernului în ceea ce privește autostrada Ploiești – Brașov și că are dubii că Executivul va reușit să îl facă pe baza unui studiu de fezabilitate din 2005.

“Investiția în autostrada Ploiești – Brașov este parte a strategiei noastre. Am primit o cerere de pregătire a acestei operațiuni din partea Guvernului în octombrie, anul trecut. Am văzut informațiile din media, dar nu am primit primit nicio comunicare oficială din partea Guvernului despre renunțarea la această operațiune. Am înțeles din media că Guvenul nu mai vrea să continuie acest proiect cu Banca Mondială și că vor să facă acel proiect singuri. Trebuie să spun că sunt dezamăgită pentru că am investit mult în pregătirea acestui proces și aveam un plan bun. Proiectul se referea la pregătirea investiției, nu să finanțăm proiectul”, a spus Proskuryakova.
Ea a precizat că este în regulă faptul că Guvernul vrea să facă acest proiect, dar studiul de fezabilitate pe care se bazează trebuie îmbunătățit.
“Dacă Guvernul vrea să facă singur proiectul este în regula din partea noastră, dar important este să fie pregătit bine. Știu că vorbesc despre folosirea studiului de fezabilitate din 2005 ca bază pentru un aranjament de parteneriat public-privat. Avem dubii că va funcționa acest lucru. 10 ani e prea mult timp. Studiul trebuie îmbunătățit fundamental”, a precizat oficialul Băncii Mondiale.
Sursa: hotnews.ro
Premierul Mihai Tudose anunța anul trecut o premieră în construcția de autostrăzi: el vrea să ia de la Ministerul Transporturilor proiectul eșuat al autostrăzii Comarnic – Brașov, si să îl gestioneze direct, împreună cu Banca Mondială. Ar fi pentru prima oară când un Guvern delegă practic gestionarea unui proiect atât de important către un organism extern, după ce ultimii ani au demonstrat că Ministerul Transporturilor e incapabil să construiască autostrăzi.
Adaugă un comentariu