Dacă îți vinzi mașina, autoritățile îți vor înapoia o parte din banii plătiți pe rovinietă

Mulțumită unui nou Ordin al Ministerului Transporturilor, cetățenii care își vând mașina pot solicita autorităților restituirea parțială a sumei plătite pe cea mai recentă rovinietă, dacă perioada de valabilitate a acesteia se suprapune cu taxa de drum achitată de noul proprietar al autoturismului.

Actul normativ ce reglementează restituirea parțială a banilor plătiți pe rovinietă este Ordinul Ministerului Transporturilor nr. 748/2019 pentru modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1.463/2018 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea de către CNAIR a tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial joi, 18 aprilie, deci măsurile sale sunt în vigoare în momentul de față.

Concret, foștii proprietari ai unui autoturism pot solicita Companiei de Drumuri (CNAIR) restituirea banilor plătiți pe ultima rovinietă, pentru perioada în care aceasta se suprapune cu noua taxă de drum achitată de noul proprietar al mașinii. În acest fel, se evită taxarea dublă a aceluiași vehicul, iar fostul posesor al autoturismului nu mai trebuie să suporte costurile unei viniete pe care nu o poate folosi.

În cazul în care pentru acelaşi vehicul se achită tariful de utilizare de două sau mai multe ori pentru perioade de valabilitate ce se suprapun pentru cel puţin o zi, CNAIR – S.A. va returna contravaloarea tarifului, corespunzătoare perioadei de suprapunere, la cererea […] fostului utilizator, în cazul înstrăinării vehiculului', se arată în Ordinul Ministerului Transporturilor.

Restituirea banilor plătiți pe rovinietă – Ce documente trebuie depuse?

 

Citește și:

Restituirea taxelor auto – Ministrul Finanțelor anunță un nou termen

Pericolele utilizării telefonului la volan explicate de Adrian Grigore

Călătorie virtuală în timp – Cum arăta o plimbare cu mașina prin București în 1993

Autostrada Soarelui arată ca după bombardament! „Dacă era motociclist, își pierdea viața’

Depășire extrem de periculoasă, filmată cu camera de bord – „Alooo, poliţia, unde sunteţi?’

Căruță scăpată de sub control, în Bacău! Caii galopează pe cont propriu, pe șosea

 

Actul normativ mai precizează că solicitarea de înapoiere a sumei trebuie să conțină toate informațiile prevăzute în modelul publicat pe site-ul CNAIR. Este vorba despre cererea de restituire a tarifului de utilizare a drumurilor naționale pentru plata dublă, formular pe care îl puteți descărca de aici. Odată completată, cererea se depunde la sediul CNAIR, dar numai după expirarea perioadei de valabilitate a rovinietei achitate. De asemenea, dosarului trebuie anexate o copie a documentelor care dovedesc vânzarea mașinii și o copie a actului care atestă scoaterea vehiculului din evidența fiscală.

Dacă nu vă amintiți când ați achitat ultima oară taxa de drum, valabilitatea rovinietei poate fi verificată online în doar câteva secunde.

 

Sursa: avocatnet.ro

Adaugă un comentariu